ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΚΟΙΝΑ ΠΡΟΦΙΛ.

Λοιπόν.

Υπάρχει κάποια λογική πίσω από τη χρησιμοποίηση κοινού λογαριασμού με την γκόμενά σου ή με τον γκόμενό σου στο Facebook;

Αδυνατώ να βρω οποιοδήποτε λογικό επιχείρημα που να στηρίζει επαρκώς αυτή την παράνοια που σε κάνει να έχεις δύο ονόματα και δύο επώνυμα. Είσαι χαρακτήρας του Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες στα “Εκατό Χρόνια Μοναξιά”; ΟΧΙ. Είσαι ηθοποιός σε μεξικανικό σίριαλ; ΟΧΙ. Είσαι βλαμμένος; ΝΑΙ. 

Καταρχάς, θα εξαιρέσω από όλη αυτή την ιστορία τους μεγαλύτερης ηλικίας χρήστες του Facebook – κι αυτό, επειδή σήμερα νιώθω λίγο καλύτερος άνθρωπος. Δεν έχω απαίτηση από την κυρία την 50 χρονώνε που χρησιμοποιεί το FB αποκλειστικά για να κάνει share εκτρωματικές εικόνες με λαμπυρίζοντα λουλούδια και “Καλημέρα φίλοι μου!!!!!!!”, να καταλάβει γιατί είναι χαζό να γράφει ο λογαριασμός της “ιωαννα σουλτανιδου κωστας παρασκευοπουλοσ”.

Όμως. Φίλε μο (sic). ΑΝ ΕΙΣΑΙ 30 ΧΡΟΝΩ ΜΑΝΤΡΑΧΑΛΟΣ ΡΕ ΜΑΛΑΚΑ, ΜΕ ΝΟΡΜΑΛ ΖΩΗ, ΝΟΡΜΑΛ ΦΙΛΟΥΣ, ΝΟΡΜΑΛ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΧΕΤΕ ΚΟΙΝΟ ΑΚΑΟΥ ΣΤΟ FACEBOOK, ΚΑΤΙ ΔΕΝ ΠΑΕΙ ΚΑΛΑ ΜΕ ΣΕΝΑ.

Έψαξα και βρήκα επιχειρήματα. ΟΚ, ψέματα. Βρήκα ένα μόνο και τα παράτησα, δεν θα πεθάνω εγώ από τη βλακεία σας. Η άλλη εξηγεί “Why My Husband and I Share a Facebook Account”: I love being married, and I want to stay that way!

Πάμε άλλη μία:

I love being married, and I want to stay that way!

Ένωσαν τους λογαριασμούς τους γιατί: θέλουν να παραμείνουν παντρεμένοι, λέει, και εξηγεί ότι το FB μπορεί να είναι καταστρεπτικό – αν το αφήσεις. Και ολοκληρώνει την τούρτα με το κερασάκι, που δεν είναι άλλο από ένα απόσπασμα ψαλμού ή κάτι τέτοιο. Οοοοοκ, τέλος πάντων, IQ -290.

Λοιπόν, ζωντόβολα. Επειδή μάλλον δεν καταλαβαίνετε την οργή μου, θα σας κάνω λιανά το γιατί είναι ηλίθιο:

• Γιατί θέλω να σου στείλω ένα μήνυμα, μαλάκα, και δεν ξέρω ποιος θα απαντήσει. Πες ότι είσαι συνάδελφος και (για κάποιον ανεξήγητο λόγο) φίλος μου και θέλω να σου πω κάτι αργά το βράδυ, εμπιστευτικά. Για παράδειγμα: Πες ρε γιατί καίγομαι. Ποια είναι η γνώμη σου για το Μαράκι, την καινούργια γραμματέα; Σκέφτομαι να κάνω κίνηση αύριο το πρωί. Πώς την είδες; Πώς την κόβεις; Με παίρνει ή θα φάω χυλοπιτέισον; ΠΟΥ ΝΑ ΣΤΕΙΛΩ ΜΩΡΕ ΜΑΛΑΚΑ. Το ξέρω, υπάρχει και το Viber και Whatsapp και το SMS. Εγώ προτείνω όμως κάτι πιο απλό: Να σταματήσεις να είσαι άνθρωπος του Κρο-Μανιόν, να γίνεις άνθρωπος του 2017 και να αποκτήσεις τον δικό σου λογαριασμό Facebook.

• Γιατί κάνετε τους πάντες (ακόμα κι αυτούς που δεν σας το λένε) να πιστεύουν ότι δεν έχετε ξεχωριστές προσωπικότητες. Και ότι είστε pathetic.

• Γιατί κάνετε τους πάντες (ακόμα κι αυτούς που δεν σας το λένε) να πιστεύουν ότι “ενωθήκατε με τα ιερά δεσμά του Facebook” για να μην κάνει ο άλλος κουτσουκέλα. Με άλλα λόγια, για να προλάβετε την απιστία. Με άλλα λόγια, στο Facebook και σε κάθε άλλο κοινωνικό δίκτυο όπου επαναλαμβάνετε την παπαριά σας, βλέπετε έναν διαδικτυακό θεσμό ανάλογο της εκκλησιάς, που σας ενώνει με έναν ευλογημένο τρόπο και αποτρέπει το κέρατο. Εντάξει, πάσο. Αλλά τότε τι αγάπες και γλύκες μάς πλασάρετε, όταν δεν εμπιστεύεστε τον άνθρωπό σας; Εκατό φορές λολ.

• Γιατί υποψιαζόμαστε ότι θέλετε να δείξετε επιτηδευμένα σε όλους πόσο αγαπημένοι είστε – τόσο αγαπημένοι που τολμάτε (ουάου) ακόμα και να έχετε το ίδιο προφίλ στα social media. Χμμ, μήπως ίσως επειδή κατά βάθος θέλετε να πείσετε πρώτα τους εαυτούς σας γι’ αυτό; Επειδή αν ήσασταν όντως δεμένοι δεν θα χρειαζόταν να εκμηδενίσετε τις προσωπικότητές σας; Ούτε και να το κάνετε βούκινο; Δεν ξέρω. Ρωτάω.

• Ερώτημα σημαντικό: Στην πραγματική σας ζωή έξω από τον επικίνδυνο κόσμο των social media, μιλάει ο ένας για λογαριασμό του άλλου; Πηγαίνετε, π.χ. στο φαρμακείο και ρωτάει ο φαρμακοποιός τη γυναίκα “Ποια αντισυλληπτικά παίρνατε μέχρι τώρα;” και πετάγεσαι εσύ, μαλάκα, και λες “τα Yasminelle, είμαι πολύ ευχαριστημένη γενικά, δεν είχα παρενέργειες”; Όχι. ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΣΤΟ FACEBOOK;

• Σοβαρά, αν αδυνατείς να διατηρήσεις μια ωραία σχέση χωρίς να αλλάξεις τον εαυτό σου, guess what, dude: κάτι πάει πολύ λάθος. Μπορείς να έχεις την άποψή σου, να δημοσιεύεις τα τραγούδια που σου αρέσουν, να κάνεις share τα άρθρα που σου αρέσουν, να ανεβάζεις φωτογραφίες όπου θα είσαι μόνος σου, χωρίς το ζαχαροκουρκουμπινοκουνελάκι σου, και –παρόλα αυτά τα εξτρίμ σπορ– να έχεις μια υπέροχη σχέση. Believe it or not, είναι εφικτό.

Είμαι βέβαιος ότι οι περισσότεροι που συμμετέχουν σε αυτά τα εκτρωματικά προφίλ είναι και οι πρώτοι που, σε περίπτωση –ο μη γένοιτο– χωρισμού θα φτιάξουν επιτέλους νέο προφίλ και θα αρχίσουν να ξεκατινιάζουν και να ξεκατινιάζονται αναμεταξύτωνε, χωρίς ίχνος αξιοπρέπειας.

Τέλος πάντων, ψυχολόγος δεν είμαι, αλλά πιστεύω ότι το να είσαι ένας ξεχωριστός άνθρωπος είναι μια φυσική ανάγκη που συμβάλλει απίστευτα στην ψυχική υγεία και ευεξία. Και το να είσαι μια ξεχωριστή ανθρώπινη οντότητα συνεπάγεται ότι you can fuckin’ share anything and everything you enjoy.

Σωστά κατάλαβες, όταν νευριάζω πολύ, μιλάω και γράφω στα fuckin’ English.

(ΟΚ, θα μπορούσα να αναφέρω κάπου εδώ ότι η χρησιμοποίηση κοινού λογαριασμού από δύο διαφορετικούς ανθρώπους είναι ενάντια στην πολιτική του Facebook, αλλά ξέρω ότι χεστήκαμε όλοι γι’ αυτό οπότε απλά το κλείνω εδώ.)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.